Következmény

"Ha azt csinálod, amit eddig, csak azt éred el, amit eddig."

A Tolvajkergetőkről

"Le az előtéletekkel! Mindenkit egyformán utálok."

2015. május 24. 14:10 - Ferenczi Krisztián

Ez a bejegyzés nem önmagában áll, kiegészítője a "Tolvajkergetők - tanulságok" cikknek. Eredetileg annak a bevezetője volt, de túl hosszú lett a kettő együtt, így ketté választottam. A fő mondanivaló abban van, ezt egyfajta keretes megjegyzésnek szántam azoknak, akik esetleg nem tudják, kikről van szó.

Mindenképpen szót kell ejtenem magáról a szervezetről és tevékenységükről, mert egyrészt egyáltalán nem biztos, hogy mindenki tudja, miről és kikről van szó, másrészt a téma szempontjából bár mellékes szál, ki csinált bármit is - http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyeskedes -, elébe szeretnék menne a személyeskedésnek - lásd link.

Valamikor 2011 környékén kezdhetett szerveződni egy csapat, akik azt találták ki, hogy nyomkövetővel és jeladókkal felszerelt kerékpárokat tesznek ki csalinak kerékpártolvajoknak, így lefülelve az elkövetőket és az orgazdákat, vagy éppen a lopott kerékpárt megvásárló embereket, miközben ezt az egészet kamerával jól dokumentálva meg is osztanák a nagyközönséggel. De álljon itt inkább az előzetes videójuk:

Az egész kezdeményezés pillanatokon belül komoly indulatokat generált, aminek nem kevés köze lehetett Polgár Tamás - alias Tomcat - személyéhez, aki az egész főszervezője lett. Ha valaki esetleg ennyi alapján nem tudná kiről is van szó, akkor ajánlom figyelmébe a Google-t. A legtöbb ellenvélemény azzal kapcsolatban hangzott el, hogy az egész így önbíráskodásba fog hajlani, a nyomozás a rendőrség feladata és egyébként is, Tomcat a garancia rá, hogy ez balhés kezdeményezés lesz... Jöttek még olyan vádak, hogy ez csak Tomcat vállalkozói marketing fogása. Vegyük sorra, hogy miket tudunk/tudhatunk ezzel az egésszel kapcsolatban:

 

  1. A kerékpárlopások magas száma és az ezzel szemben lévő alacsony felderítési mutató a rendőrség részéről nem új probléma. Már a 2000-es évek elején folyamatosan téma volt a bringás levelező listákon, hogy a helyzettel kezdeni kellene valamit! Rengetegszer fordult elő, hogy az elkövetésről és az elkövetőről biztonsági videó felvétel készült, azonban én nem tudok olyan esetről, amikor ennek következménye lett volna. Néha a biztonságiak felismerik, hogy "igen, ez lopott a múlt héten is", de ennél közelebb sem az elkövetőhöz, sem a kerékpárhoz nem sikerült jutni. Akkoriban a BME merült fel, mint igen problémás helyszín - legalábbis ami listán én rajta voltam, ott ez volt a téma -, és akkor is felmerült, hogy csali kerékpárokat kellene kihelyezni, amiket a rendőrséggel együttműködve figyelnének egyesek, váltott műszakban. A dologból nem lett semmi végül, csak maradt az áldozatok bosszankodása, és reménye, hogy egy apróhirdetésben viszontlátja kerékpárját, amit talán nyomott áron vissza tud szerezni; GPS-es nyomkövetésre akkor még gondolni sem lehetett, a mobil is éppen csak hogy megjelent.
  2. Az egész működés jól dokumentáltnak tűnik. Rengeteg a videó felvétel, és Tomcat nem nagyon titkolózott, igyekezett bevonni a közönséget is.
  3. A kezdeti félelmekkel ellentétben az akciók szerves része volt a rendőrség. Bevonták őket, felajánlották tapasztalatukat és segítségüket, igyekeztek törvénymódosítást is elérni, hogy ne 200 000 Ft legyen kerékpárlopásoknál az értékhatár, amitől bűncselekménynek minősül; ennek ellenére 2013-tól még enyhébbek lettek a szabályok az elkövetőkre vonatkozóan! Az akciók szerves része volt, hogy az elkapott elkövetőket megpróbálták eljárás alá vonni, "életútjukat" megpróbálták nyomon követni.
  4. Értek el eredményeket. Tolvajokat és orgazdákat juttattak rendőrkézre, a hatóságoknak pedig olyan bizonyítékokat sikerült adni, amik segítették munkájukat. Kerékpárok és más ellopott eszközöket sikerült visszajuttatni gazdáikhoz. Debrecenben saját elmondásuk szerint a kerékpárlopásos esetek száma csökkent, az Instant nevű szórakozóhelyen pedig a telefonlopásos esetek száma. Ezen adatokat én most nem kérdőjelezném meg, bár nem is ellenőriztem.
    Ezekről az eredményekről azonban a média nem hozott le semmit, ellenben amint volt valami megkérdőjelezhetőbb tettük, arról azonnal, főoldalas cikket hoztak le. Mindjárt javaslom megtekintésre a találatokat arra vonatkozóan, hogy az indexen milyen cikkek jelentek meg róluk: google keresés "tolvajkergetők site:index.hu" , de ki lehet próbálni bármelyik másik híroldalra is. Ugyanakkor meg kell említenem, hogy ezzel szemben az RTL Klub készített velük műsort (35. perctől), ami már a sikerekről szólt.
  5. A videókban sem rejtik véka alá, hogy egyébként viseltetnek némi előítélettel a cigányok irányába, ezt azonban meg kell hagyni, nagyon szofisztikáltan teszik. Viszont egyáltalán nem érezni, hogy kifejezetten rájuk utaznának. Annyi a különbség, hogy a cigány elkövetőknél általában kiemelik valamilyen módon, hogy "bidámbidám" - ennek története ebben a videóban van: https://www.youtube.com/watch?v=JexN27xCJp0 - , a "magyar" elkövetőknél azonban elfelejtik kihangsúlyozni, hogy hőn szeretett honfitársunk az elkövető, az orgazda vagy éppen a vásárló.
  6. A videókban túl sokszor köszön vissza a hatósági inkompetencia, amit Tomcat-ék nem is próbálnak leplezni - teljesen érthető okokból. Egyrészt szeretném kihangsúlyozni, hogy a rendőrség igen sokszor együttműködik a Tolvajkergetőkkel, van, hogy kifejezetten örülnek a kezdeményezésnek, azonban az ideális helyzettől túlságosan is távol áll sokszor a reakciójuk. Akinek valaha volt dolga a rendőrséggel, mint áldozat, az sajnos igen nagy valószínűséggel már szembesülhetett azokkal az abszurd helyzetekkel, amik a videókban is előfordulnak. Okozott kár vagy a bűncselekmény jelentőségének bagatellizálása, a helyzet minél hamarabbi lezárására és nem a megoldásra törekvés, eljárási hibák vagy az ügy felgöngyölítésének már-már szabályos akadályozása - van egy rész, ahol a csalikerékpárt megtalálják egy kocsmában, a kiérkező rendőrök leparkolnak a kocsma előtt és jól látható helyen egyenruhában várják az elkövető visszaérkezését; ami valljuk be, nem tűnik túl ésszerű megoldásnak. De szeretném hangsúlyozni, hogy ezekből ne általánosítsunk, mert sokszor együttműködnek és szakszerűen lépnek fel! Tanulságos eset a londoni kiruccanásuk, ahol 50 percet kellett várniuk a rendőrökre, és utána sem voltak túl segítőkészek, a kerékpárjukat végül maguknak kellett visszaszerezniük.
  7. Vannak megkérdőjelezhetőbb tettek, rendszerint amikor vissza kell tartani az elkövetőt a rendőrség kiérkezéséig. Ezek egy részéből rendőrségi ügy lett, a legutóbbi nem is olyan régen történt. Itt nehéz lenne igazságot tenni, mert ezekről a videó felvétel eltűnt, illetve még nem került fel. Kétségünk se legyen afelől, hogy a nyomozó hatóság Tomcat-tel szemben legalább annyira előítéletes, mint ő a cigányokkal szemben, ezzel igen érdekes helyzetet teremtve. Ugyanakkor a videók tanulsága szerint kicsit olyan, mint egy BKV ellenőr vagy közterületes. Az együttműködő emberekkel szépen megvárták közösen a rendőrséget, és semmi probléma nem lett. Probléma mindig ott lett, amikor a feltételezett elkövető menekülni próbált vagy támadólag, agresszíven lépett fel.

A Tolvajkergetők egy tünet. Tünete annak, hogy a nyomozó hatóság sem a bűnmegelőzésben, sem a bűnüldözésben nem tud igazán hatékony munkát felmutatni a kerékpárlopások, vagy úgy egyébként a lopások területén. Tisztelet a kivételnek! Mert van az is szép számmal! Csakhogy ezen, lássuk be, lehetne még bőven javítani. A csoport egyébként minden bizonnyal magától megszűnne, ha a rendőrség egy pár fős csoport felállításával átvenné azt, amit ők csinálnak, de erről a másik bejegyzésben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kovetkezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr457486396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása