Következmény

"Ha azt csinálod, amit eddig, csak azt éred el, amit eddig."

Termosztát for dummies

2015. június 07. 22:09 - Ferenczi Krisztián

Vannak az életben dolgok, amiket nehéz az embereknek átadni, mert nem tűnik túl "logikusnak". Ilyen volt a Föld kereksége, de mai napig ilyen az, hogy a nehezebb tárgyak nem esnek gyorsabban, vagy a termosztátok működése.

Az emberek hajlamosak úgy tekinteni a termosztátokra, mint ha az vmi Joystick alkatrésze lenne, minél jobban fel- vagy lecsavarják, annál jobban hűt vagy fűt a rendszer. Esetleg még összekeverhető a tűzhelyek működésével, minél jobban csavarjuk egy irányba, annál jobban jön a gáz. A termosztátos rendszerek viszont ilyet nem tudnak, ez rájuk egyáltalán nem igaz, a termosztáttal kizárólag azt lehet állítani, hogy a rendszer milyen hőmérsékletnél kapcsoljon le - kivéve, ha inverteres klímát használunk -, a teljesítményre nincsen hatással. Így télen hazaérkezésnél hiába kapcsolod fel a termosztátot 35 fokra, a fűtés nem fog ettől jobban fűteni; így nyáron is, hiába állítod a klímát 16 fokra, nem fog jobban hűteni, csak pont a termosztát lényegi része kerül kiiktatásra: az a kényelmi funkció, hogy nem kell bajlódni a hűtő vagy fűtő berendezés kapcsolgatásával! Márpedig ha valaki évente 2 alkalomnál többször nyúl a termosztáthoz - lásd a szellőztetést, mint kivétel -, akkor az illető teljesen feleslegesen költött termosztátra vagy olyan készülékre, ami automatikusan is tudna működni, de nem hagyjuk.

Megpróbálom egy egyszerű példával szemléltetni, hogy a termosztát hogyan működik. Képzeljük el, hogy amikor felszállunk a BKV buszra, meg kell mondanunk, hol szeretnénk leszállni. Ennyit tud a rendszer! Vajon hamarabb oda fogunk érni a 4 megállóra lévő célállomásunkhoz, ha azt mondjuk, 8 megállót szeretnénk menni, és az automata jelzőrendszer helyett - ami jelez nekünk, mielőtt le kell szállnunk -, inkább mi figyeljük a megállókat és szállunk le magunktól? Nyilván nem, a busz nem fog gyorsabban menni emiatt, nem fog megállókat kihagyni, az utasok sem fognak gyorsabban cserélődni. A teljesítményre a beállított érték nincs hatással.

Helyes használat

Kikísérletezed, hogy melyik hőmérséklet tartomány az, amiben jól érzed magad, beállítod azt a hőmérsékletet, és úgy hagyod! A készülékek maguktól ki és be fognak kapcsolni, némi ingadozással tartva azt a hőmérsékletet, amiben jól érezzük magunkat. Éjszakára is úgy hagyhatod, mert ha kint 18 fokra hűl le a levegő és emiatt a lakásban marad pl a beállított 26 fok, vagy még csökken is, akkor a légkondi úgysem fog bekapcsolni, ha viszont emelkedni kezdene, akkor nem arra fogsz felkelni, hogy megdöglesz a melegtől, állítod be ész nélkül 16 fokra, aztán fázol meg, mert éjjel közben jól leizzadtál a takaró alatt. Még csak érdemben sokat spórolni sem fogsz, cserébe viszont folyamatosan lesznek időszakok, amikor a komfort zónádon kívül vagy: vagy fázni fogsz, vagy meleged lesz.

Komoly életminőség javulást fog tapasztalni mindenki az életében, végre nem neki kell kézzel ki-be kapcsolgatni a készüléket, hanem megtörténik ez magától!

Kivételek

Ha éppen szellőztetsz, amit érdemes gyorsan, nagy légmozgással megtenni, hogy a levegő kicserélődjön, de a falak ne kezdjenek el felmelegedni, akkor érdemes lehet a termosztáton állítani, hogy a készülék ne kapcsoljon be erre az átmeneti időszakra, de utána érdemes lehet visszaállítani a megszokott hőmérsékletet és úgy hagyni!

Szólj hozzá!
Címkék: tévhit

A bejegyzés trackback címe:

https://kovetkezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr87525126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása