Következmény

"Ha azt csinálod, amit eddig, csak azt éred el, amit eddig."

A vita - mire jó a 6 kalap

"A vita - a tudás cseréje. A vitatkozás - a tudatlanságé." - R. Quillen

2015. április 11. 12:24 - Ferenczi Krisztián

A vitának akkor van értelme, ha az a megoldás keresésről szól. Amennyiben a felek közül bármelyik elkötelezett az igaza mellett, akkor annak a vitának sok értelme nincsen. Akkor az egyik fél szerelmes, és az igazát keresi és nem az igazat. A kognitív disszonancia sokakat maga alá gyűr. "Az ádáz vitákban a felek nem az igazságot védik, hanem saját csalhatatlanságukat." - Santiago Ramón y Cayal.

Tedd fel magadnak a kérdést: tudna a másik bármi olyat mondani, tenni, mutatni, amivel meg tudna győzni arról, hogy tévedsz? Vagy tudna olyan dolog történni? Igen, mi lenne az? Hiszel Istenben? Tudna a másik fél olyat mondani, tenni vagy mutatni, aminek hatására beismernéd, hogy nincs? Nem hiszel Istenben? Tudna a másik fél olyat mondani, tenni vagy mutatni, aminek hatására rájönnél, hogy van? Vagy tudna olyan dolog történni? 

Van kedvenc politikusod, vezetőd, akire felnézel? Tudna bármi olyan történni, ami után ezt a bizalmad megvonnád tőle? Mi lenne az? És mennyire vagy benne biztos, hogy még nem történt meg?

A hat kalap módszer

Edward de Bono dolgozta ki ezt a módszert. Felismerte, nagyon helyesen, hogy viták során több síkon történnek az események és ezeket a síkokat rendszeresen keverik, így nem tudnak közeledni az álláspontok. Ő öt síkot különböztet meg:

  1. tények - Mit tudunk?
  2. érzések - Mit érzünk?
  3. ellenvetések - Mínusz lista
  4. előnyök - Plusz lista
  5. kreativitás, alternatívák - Milyen más lehetőségek vannak?

A módszerről de Bono a következőt mondta: "Négyen nézzük egy ház négy különböző oldalát. Egyszerre mindegyikünk csak az egyik oldalt látja, és noha ugyanazon házról beszélünk, mégsem tudunk dűlőre jutni, mert amiről a másik ember beszél, az nincs a többiek figyelmének fókuszában. Ha körbe is járjuk a házat, az sem változtat a helyzeten, mert mire a vitapartner az én pozíciómból kezdi szemlélni, addigra én már máshonnan nézem. A hat kalap módszer végletesen egyszerű: mind a négy ember gyűljön össze a ház egyik oldalán, így ugyanabban a pillanatban mind a négyen ugyanazt látják. Aztán közösen együtt sétálják körbe a házat. E módszert használva mindegyik szempont érvényesülhet, de hatékonyan – nem pedig egymás mellett elbeszélve."

De Bono, pszichológusként próbálta képszerűvé tenni a helyzetet, ezzel könnyebbé téve a módszer alkalmazásét, ezért azt találta ki, hogy különböző színű kalapok jelentsék az adott nézőpontot. Az 5 sík mellé került egy 6. sík is, ami az egész megbeszélés, vita keretét adja. Ez nem magáról a problémáról szól, hanem arról, hogyan "vitázunk a problémáról".

  Fehér kalap - tények

Mik a rideg tények, amiket tudunk. Senkit nem érdekelnek az ötletek, az érzések, csak az számít, hogy milyen tényeket tudunk. Azokat nem értékeljük, vagy minősítjük.

Pl ki kell festeni a szobát. A lefestendő felület 60 m2. Ez egy tény.

  Piros kalap - érzések

Mit érzünk. Kiben mi van. Itt megemlíteném, általában is igaz a vitákra, sose vonjuk kétségbe vagy bagatellizáljuk el a másik érzéseit! Ő úgy érez, és ez fontos. Nem kell megértenünk vagy nekünk is ugyanazt éreznünk, olyan mélységben. De el kell fogadnunk és tudomásul kell vennünk, hogy a másik félben milyen érzések vannak.

Pl ki kell festeni a szobát. Ehhez nekem egyáltalán nincsen kedvem. El kell pakolni és húzni minden bútort, mindent le kell fedni, és még itt van ez a vita is, amiben ki kell találnunk, milyen színű legyen.

  Fekete kalap - ellenvetések

Itt lehet megfogalmazni az ellenvetéseket. Itt lehet megfogalmazni, hogy miért ne csináljuk vagy ne úgy csináljuk, amiről éppen dönteni szeretnénk. Ez a fék az autóban, a mínusz lista, ami ellene szól. Becsülettel töltsük ki.

  Sárga kalap - előnyök

Itt lehet megfogalmazni az előnyöket. Itt optimisták lehetünk, sőt legyünk is. Miért csináljuk meg? Miért így? Milyen előnyei lesznek? Ez a pozitív lista, ha valakinek így jobb. Töltsük ki ezt is!

  Zöld kalap - kreativitás

Milyen alternatív lehetőségek kínálkoznak a probléma megoldására. Fontos, hogy ilyen ötletelésnél még ne mérlegeljünk vagy minősítsünk! Itt bármilyen ötlet bedobható. Pénzhiány van? Lottózzunk! Keressünk az utcán visszaváltható üvegeket! Szedjük össze a lakásban az összes olyan dolgot, ami már feleslegessé vált és adjuk el az interneten! 2 hónapig ne autóval, hanem kerékpárral járjunk munkába! Vagy adjuk el az autót!

Ha lehet, alapból érdemes arra törekedni, hogy legalább 3 megoldás közül válasszunk, akkor is, ha látszólag van egy egyértelmű megoldás.

  Kék kalap - folyamat

A keret. A kalapok sorrendje, az áttekintés, hogy honnan indultunk és hol tartunk, vagy éppen hová jutottunk, merre tovább.

Használata

Több fajta protokoll van, milyen sorrendben érdemes elővenni a kalapokat, azonban ezeket a gyakorlat úgy is felül fogja bírálni sok esetben. Szabadon lehet váltogatni a kalapokat, nincs egyetlen jó megoldás. A lényeg az, hogy minden kalap érintve legyen, és mindenki egyszerre ugyanazt a kalapot viselje, ne keveredjenek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kovetkezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr427338354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása