Következmény

"Ha azt csinálod, amit eddig, csak azt éred el, amit eddig."

Tolvajkergetők - tanulságok

"Becsületesség: Az a képesség, hogy ellenálljunk a kisebb csábításoknak." John Ciardi

2015. május 24. 15:27 - Ferenczi Krisztián

A Tolvajkergetőkről egy külön bejegyzést írtam, ami szorosan kapcsolódik ehhez a bejegyzéshez. Viszont a terjedelem miatt fontosnak tartottam inkább ketté bontani a bejegyzést, így akik tisztában vannak a szervezet tevékenységével, szereplőivel, azok azt a bejegyzést figyelmen kívül hagyhatják, érteni fogják anélkül is, amiről itt szó van.

Szubjektív

Biztos vagyok benne, hogy sokaknak nem fog tetszeni, amit most mondok, de én összességében örülök annak, hogy ez a kezdeményezés létrejött. Minden tiszteletem azoké, akik ebben tevőlegesen részt vettek, pénzt és/vagy szabadidejüket rááldozva valami olyasmire, ami egyébként nem feladatuk. Biztosan eltérő indíttatásból vettek részt ebben emberek, és biztosan van köztük olyan, aki csak a balhé vagy a rasszizmusa miatt csatlakozott közéjük, de én ezzel együtt és ezért is nagyon hasznosnak találom működésüket. Olyan adatokkal és videó felvételekkel szolgáltak, amik önmagukban bizonyítanak vagy cáfolnak prekoncepciókat, korábbi kutatásokat és mutatnak rá rengeteg problémára. Ahogy az előzmény bejegyzésben utaltam rá a végén, a Tolvajkergetők egy tünet, nem maga a probléma - már ha valaki a problémát látja bennük.

Tanulságok, tapasztalatok

Az alábbiakban megpróbálok rámutatni néhány hasznos tanulságra, tapasztalatra, amiken jó lenne, ha elgondolkozna mindenki.

A kerékpártolvajok nem profi bűnözők

Tomcat egyik indoka, hogy miért is tárják a nagyközönség elé a tevékenységüket videók formájában, az az, hogy szeretnék megmutatni, hogyan is dolgoznak és kik azok az "arctalan" figurák a háttérben. Mi történik a kerékpárral, milyen emberek és miért lopják a kerékpárokat.

A kerékpár sehol nincs 100% biztonságban

Mindig érdemes két lakatot használni, és olyan helyen hagyni, ahol szem előtt van. Mármint a te szemed előtt és nem a tömeg előtt, mert a "tömeg" egyáltalán nem reagál, ha lopás történik, sokszor észre sem veszik. Érdemes megnézni a lakat tesztes videókat.

A kerékpártolvajok motivációi

Erre vissza fogok utalni mindjárt egy másik pontban, mert fontos dologra mutat rá, ami ugyan logikus, de valahogy mégis elegánsan sokan elsiklanak felette: 4 "fajta" elkövetőt lehet a videókban viszont látni.

  1. (mély) szegénységben élő vagy eleve hajléktalan; a mindennapi megélhetéséhez folyamodik bűncselekmény elkövetéséhez
  2. drogos vagy alkoholista; aki a függőségének kielégítéséhez folyamodik lopáshoz
  3. rendszeresen, tudatosan ebből élő személyek vagy bandák
  4. jövedelemkiegészítés miatt (fiatalok, nyugdíjasok)

A lopás nem "faji kérdés"

Tegnap végre rászántam magam és végig néztem nagy vonalakban az összes felkerült videót, amiből az alábbi elnagyolt statisztikát sikerült összeállítanom:

Részletesen vezettem, hogy melyik videóban hány és milyen elkövetőt sikerült azonosítanom, azonban szeretnék elébe menni annak, hogy egyesek szőrszál hasogatva nekiálljanak azon lovagolni, vajon a 13. részben az elkövető cigánynak számít-e vagy sem, ezért publikusan nem osztom meg az ebből létrejött táblázatot. Ha valakit érdekel, privátban szívesen rendelkezésére bocsájtom, ellenőrizheti, módosíthatja vagy vitathatja az ott szereplő adatokat. A tanulságot tekintve mindez teljesen lényegtelen. Azért is, mert hiába csinálok pontos statisztikát a felkerült videókról, nem minden esetről készült videó, ha készülne is, az sem lenne reprezentatív. Ha tévedtem is pár számot, tökéletesen látszik egy nagyon fontos dolog: aki szerint csak a cigányokkal és a bevándorlókkal van a baj, egyébként szerinte a "nem cigány" egy talpig becsületes és jóra való népség, a cigányok deportálásával hirtelen fényre derülne a haza, soha többé nem kellene bezárni a lakásajtót; nos, azoknak van egy rossz hírem. Egyértelműen látszik, ami egyébként annyira nem ördögtől való, csak sokakat a kognitív disszonancia megakadályoz a felismerésben:

A bűnelkövetés mikéntjét az anyagi körülmény befolyásolja legfőképpen és nem az, hogy ki cigány, és ki nem az.

De itt még nincs vége a sornak, folytatnám.

A lopások legfőbb oka "MI" vagyunk!

Bármilyen meglepő is, a tolvajok azt lopják el, amit könnyen és gyorsan pénzé tudnak tenni. Ahhoz, hogy mit tudnak gyorsan pénzé tenni, leginkább a kereslet fogja meghatározni. És akkor most nézzük, hogy kik a vásárlók, azaz kik adják le a megrendeléseket a tolvajoknak, közvetetten kik hajtják végre a lopást:

Ha figyelmesen végig nézi valaki a videókat, a legnagyobb halak, vagy a legnagyobb fejtöréseket okozó elkövetők közül egyik sem volt cigány. A Lehel csarnokos hentes, vagy Slenderman, és említhetném a Slenderman alteregókat is.

Ne támogasd a bűnözőket! Soha ne vásárolj lopott terméket! Soha! Ha így teszel, pontosan lesüllyedsz a tolvajok szintjére! Ne mentegesd magad, hogy "de fizettél érte". Ha túl olcsó valami, az utcán árulják, akkor pontosan tudhatod, hogy azt lopták. És ha azt te megveszed, akkor egy ugyanolyan kis piti tolvaj vagy, semmivel sem jobb.

A bűnelkövetés gyakorisága hatékonyan csökkenthető

Nem nagyon van új a nap alatt, ha valaki az ösztönös kisagy helyett a nagyot kezdi használni, és tudományos alapon felteszi a kérdést: "Vajon hogyan lehetne visszaszorítani a lopásos bűncselekmények számát?", akkor rögtön feltűnhet neki az, ami több nemzetközi kutatás már évtizedekkel korábban kimondott:

A bűnelkövetésnél sokkal nagyobb visszatartó erő a lebukás valószínűsége, mint az, hogy milyen súlyos büntetés jár érte!

Tomcaték nem tudták elérni, hogy változzon a törvényi szabályozás, annyit tudtak tenni, hogy egy milliós értékű bringát tettek ki, ne csupán szabálysértés legyen belőle; azonban az elkövetőket ez egyáltalán nem befolyásolta a lopásban. Nem az olcsóbbat választották, nem mérlegelték, hogy mennyi járhat érte. A bűnelkövető ritkán mérlegel, eleve a bűnelkövetés pillanatában fel sem tételezi, hogy el fogják kapni. Ha ezt feltételezné, nem követné el a cselekményt. Ebből adódik, hogy ha csökkenteni szeretnénk a bűnesetek számát, hatékony rendőri munkára van szükség és nem szigorúbb törvényekre! Pontosan tisztában vagyok vele, hogy az egyszerű logika azt diktálja, a halálbüntetés kiszabása lopásoknál elrettentő lenne, de ha egyszer soha senkit nem kapnak el, akkor ez senkit nem fog visszatartani. Ellenben ha csak 1 hét fogda jár érte, és minden 2. elkövető lebukik, ez már visszatartó erő. Tessék megnézni, mi történt az Instantban, miután csalitelefonokkal elkaptak pár zsebest.

A hatékony bűnüldözéshez minden adva van

Jó pár évvel ezelőtt volt egy rész a Kész átverés show-ban, ahol nem tudom mennyire megrendezetten, de autótolvajokat szerettek volna átverni. Bekamerázva látható helyen hagytak egy értékesebb autót, és várták, hogy jöjjön a tolvaj. Így a tolvajkergetők sorozat végignézése után nekem vannak kétségeim a felvételek valódiságát illetően, de az elv ugyanaz volt, mint a Tolvajkergetőknél. Itt is működött, ott is működött.

A rendőrség folyamatos lemaradásban van, fut a bűnözők után. Amit a Tolvajkergetők csinál, nem olyan bonyolult dolog, ezt pontosan a rendőrség feladata lenne csinálni! Az ő dolguk lenne felderíteni a bűnbandákat, ennek hírveréseket csinálni, és ezzel garantáltan drámaian visszaszorítani a bűnelkövetéseket. Az ő dolguk lenne csalitelefonok, laptopok, autók, kerékpárok, motorok, pénztárcák kihelyezése, és nem civil embereké. A Kékfény adásaiban kellene viszontlátnunk ezeket a felvételeket, nem a Youtube-on.

Az, hogy a helyzet idáig fajult, egyértelműen a rendőrség felelőssége. És ez az egész egyáltalán nem pénz kérdése!

Van rá elég emberük, van rá elég pénzük, hogy a szükséges eszközöket előteremtsék. Mégsem történik semmi. Teljesen joggal merül fel az emberekben a kérdés, hogy az elmúlt 3 évben miért nem állt fel egy operatív csoport, akik leváltották volna a Tolvajkergetőket?

Összefoglalás

A rendőrség irreálisan sokszor béna kacsaként tűnik fel az állampolgárok, az áldozatok előtt. Folyamatosan azzal kell szembesülniük embereknek, hogy kiszolgáltatottak és nem várhatnak segítséget, az állampolgárok egy része végső elkeseredésében fordul az önbíráskodás eszközéhez. Ezen az állampolgár nem nagyon tud változtatni, nem várható el tőle, hogy majd megértő lesz és lenyeli a folyamatos veszteséget. Ekkor fognak áramot vezetni drótokba, csapdákat állítani vagy éppen fogják megmérgezni a saját borukat.

A politikusok valószínűleg tudatlanságból nem hajlandók azzal szembenézni, hogy a mély szegénység és a mély szegények legnagyobb részét alkotó cigányok probléma források, ha a szegénységet és a kiszolgáltatottságot nem számolják fel; a bűnüldözés a lehetőségekhez képest is csapnivaló teljesítménnyel működik; ha azt hiszik, hogy a büntetési tételek szigorítása lesz a megoldás a konkrét nyomozói és bűnüldözési feladat helyett, akkor ott komoly problémák lesznek, és ezek a problémák a sorozatos rossz válaszoktól csak folyamatosan mélyülni fognak. A mély szegénységben élőket pedig nem csak miattuk, hanem magunk miatt el kell kezdeni felzárkóztatni, különben a probléma újra és újra önmagát fogja kitermelni. A kirekesztés és a szegénység gettósodáshoz fog vezetni bármilyen embercsoportnál, ahol létre fognak jönni azok a negyedek, amikből nem csak kitörési lehetőség nem nagyon van, de egy idő után a rendőrség sem nagyon meri látogatni - https://youtu.be/-qKJOVmlg-E?t=5m20s .

És javaslom, hogy mindenki más kezdje el emészteni, ez az ország mi miattunk tart ott, ahol. Tessék szépen tükörbe nézni. Miattam is, miattad is. Megpróbálnak egyesek mentőövet dobálni, hogy nem te vagy egy pitiáner kis tolvaj, amiért a munkahelyedről iskolázod be a gyereket, vagy hogy igazából már hőstett a BKV-n lógni - az is lopás -, vagy az, hogy 70 ezerért veszel egy egyértelműen lopott, milliót érő kerékpárt, hanem a cigányok és a bevándorlók! Na, ők az okai mindennek! Hát a frászt! Ha itt csak 6 millió talpig becsületes és önkritikával rendelkező ember élne, már teljesen máshol tartanánk. De amíg tart az önfelmentés, a másra mutogatás, a cinkos összekacsintás a lopásokban és a korrupciókban, ahol a BKV ellenőr a rossz fiú, miközben azt kellene tarkón baszni egy szívlapáttal, aki a lebukás ellenére is még nekiáll hőzöngeni, addig mit is vár itt bárki is?

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kovetkezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr77487010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása